Sunday, March 22, 2020

Pașii pentru propunerea de politică publică pentru rezolvarea unei probleme

Parcurgând un proces cu mai mulți pași, elevii vor ajunge să propună autorităților publice locale o politică publică pentru rezolvarea unei probleme a comunității.

Pasul 1: Identificarea problemelor comunității. Elevii vor citi site-uri media sau presa, vor viziona emisiuni TV sau vor discuta cu adulți despre problemele care există în prezent în comunitatea în care trăiesc ei. Fiecare elev/elevă va contribui, iar la final clasa va avea o listă de probleme identificate.
Pasul 2: Selectarea unei probleme pentru a fi studiată. Din lista produsă la pasul anterior, elevii vor alege în mod democratic o singură problemă, pe care clasa o va studia în profunzime și pentru soluționarea căreia va propune o politică publică.
Pasul 3: Cercetarea și colectarea de date cu referire la politicile publice existente și atribuțiile autorităților publice locale. Elevii vor lucra pe grupuri pentru a aduna informații despre problemă din cât mai multe surse (instituții publice, studii, cercetări, publicații, organizații și grupuri de interes, specialiști în domeniul juridic sau în problema studiată, mass-media, birouri parlamentare, cetățeni din localitate etc.).
Pasul 4: Elaborarea unei propuneri de politică publică. Elevii vor studia informațiile culese și, pe baza lor, vor propune mai multe soluții pentru rezolvarea problemei. Pe baza analizei a trei dintre soluțiile propuse, clasa va formula o politică publică pentru soluționarea problemei.
Pasul 5: Elaborarea unui plan de advocacy. Având informații detaliate despre problemă și o soluție de politică publică elevii vor identifica modalități prin care să convingă autoritățile publice să acorde o mai mare importanță problemei respective și să ia în considerare soluția propusă de clasa lor.
Pasul 6: Elaborarea portofoliului și pregătirea unei prezentări. La fiecare pas elevii vor colecta sau vor produce materiale relevante pentru documentarea procesului parcurs și a rezultatelor obținute. Toate aceste materiale vor fi organizate într-un portofoliu care cuprinde două parți: partea de documentare (un dosar fizic sau electronic) și partea de prezentare (un set de panouri sau de slide-uri).
Pasul 7: Prezentarea publică. Elevii vor organiza un eveniment public de prezentare a proiectului în faţa unor reprezentanţi ai instituţiilor vizate de proiect, a unor persoane din comunitate, precum și a altor elevi și profesori.

No comments:

Post a Comment